Steeds meer belletjes over onzekerheid van Marokkanen in Ter Apel

Steeds meer belletjes over onzekerheid van Marokkanen in Ter Apel

Marokkanen zonder verblijfsvergunning die in Ter Apel (strafdetentie) zitten zijn erg bang om in vreemdelingendetentie terecht te komen als hun straf erop zit. Dit vertellen verschillende bellers ons aan de telefoon.

Vorige maand plaatste het Meldpunt al een artikel in de nieuwsbrief over meneer S. die erg bang was om na zijn straf in vreemdelingendetentie te komen. Sindsdien krijgen wij steeds meer belletjes uit Ter Apel van Marokkanen die bijna vrij komen. Zij vertellen ons dat ze erg bang en onzeker zijn over wat hen te wachten staat als hun straf erop zit. De angst om opnieuw in vreemdelingendetentie geplaatst te worden is erg groot.

Sommige bellers krijgen te horen dat ze bij vrijlating vanuit Ter Apel opgehaald zullen worden door de vreemdelingenpolitie. Die zullen vervolgens kijken of de beller in vreemdelingendetentie geplaatst mag worden of niet. Eén beller vertelde zelfs dat Marokko hem al een tijdelijk reisdocument (een Laissez Passer, oftewel LP) heeft gegeven. Dit zou uitzonderlijk zijn omdat het afgelopen jaar dit niet is gebeurd.

Ondanks dat er momenteel (nog) geen Marokkanen zijn uitgezet en ze zonder zicht op uitzetting ook niet in vreemdelingendetentie kunnen worden geplaatst blijft het risico aanwezig en heerst er daardoor een gevoel van ongerustheid bij de Marokkaanse ingeslotenen. Het zou fijn zijn als er meer duidelijkheid zou worden geboden over wat er gebeurt als na afloop van de straf. Zo kunnen ze zich beter voorbereiden en weten ze wat hen te wachten staat.