Uitzetting niet Doorgegaan

Uitzetting niet Doorgegaan

Sinds eind januari heeft het Meldpunt contact met meneer E. uit Suriname. Hij is in 1995, op vijfjarige leeftijd, met zijn familie naar Nederland gekomen. Zijn hele familie heeft een Nederlands paspoort. Op het moment dat hij ons voor het eerst belde, verbleef hij in PI Veenhuizen. Helaas is meneer E. zijn verblijfsvergunning in het verleden verloren, waardoor hij uitgezet zou worden naar Suriname. De moeder van meneer E. is zijn mantelzorger, omdat hij een verstandelijke beperking heeft, waardoor het voor hem moeilijk zou zijn om in zijn eentje naar Suriname te worden gestuurd.

Op 10 februari zou meneer E. uitgezet worden naar Suriname. Hij belde ons vanaf het vliegveld op om te vertellen dat hij op Schiphol was. Hij heeft op Schiphol tegen de Koninklijke Marechaussee gezegd dat hij asiel wilde aanvragen. Hoewel de Koninklijke Marechaussee hem eerst een beetje tegenwerkte, mocht hij uiteindelijk een asielaanvraag doen. Doordat een asielaanvraag vóór een uitzetting behandeld moet zijn, werd meneer E. weer teruggebracht naar PI Veenhuizen en ging de uitzetting die dag niet door.

Vooraf aan zijn uitzetting is meneer E. in isolatie geplaatst. Ook bij terugkeer in de PI is hij weer in een isoleercel geplaatst. Wij hebben voor meneer E. twee klachten ingediend voor de isoleercelplaatsing.

Momenteel verblijft meneer E. in PI Ter Apel. Hij is hier bezig met een procedure om alsnog in Nederland te mogen blijven. Wij zullen u op de hoogte houden van het verloop van de procedure. Wij hopen heel erg dat meneer E. in Nederland mag blijven!