Vaccinaties en de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen

Vaccinaties en de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen

De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, heeft in een brief aangekondigd dat de coronamaatregelen binnen de justitiële instellingen stapsgewijs versoepeld gaan worden.

Wij hopen en verwachten dat ook in vreemdelingendetentie komt daardoor eindelijk meer ruimte komt voor de ingeslotenen, letterlijk en figuurlijk. Wat daarbij enorm gaat helpen is dat we horen dat vaccinaties zijn aangeboden of ook al ontvangen door mensen die ons bellen vanuit Detentiecentrum Rotterdam. We hebben aan de directie gevraagd of het hier gaat om het Janssen-vaccin, zoals bij andere ongedocumenteerden, en wat voor gevolgen dit gaat hebben voor verlichting van het strenge coronaregime.

De eerste versoepelingen gingen op 21 juni in. Waar de ingeslotenen bij binnenkomst eerst 8 dagen in quarantaine moesten, is dit nu teruggebracht naar 5 dagen. Ook zijn de toegestane groepsgroottes binnen justitiële instellingen uitgebreid van 30 naar 50 personen en is het voor de ingeslotenen weer mogelijk om van meerdere personen tegelijkertijd bezoek te ontvangen. Verder is het tijdens deze bezoeken weer toegestaan om het bezoek bij binnenkomst een korte knuffel te geven, zolang het detentiecentrum dit ook toelaat. Dat gaat een grote opluchting zijn voor mensen met kinderen die lang in detentie zitten. Daarnaast mogen de ingeslotenen sinds half juni ook weer twee keer in de week sporten. 

Enkele maatregelen blijven voorlopig nog in stand. Zo blijft er sprake van een beperkt dagprogramma voor de ingeslotenen en blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Ook moeten de bezoeken nog steeds (grotendeels) achter plexiglas plaatsvinden.

Dit artikel in Trouw, waarin een gevangenisdirecteur geïnterviewd wordt, geeft goed aan welke impact de coronamaatregelen hadden op het personeel en de ingeslotenen van een reguliere gevangenis. Uit een recent NRC artikel blijkt ook hoezeer het coronabeleid heeft ‘gekneld’ en dat het ministerie vaak achter de feiten aanliep in het afgelopen jaar qua regels instellen en versoepelen in gevangenissen.