Al langere tijd geen zicht meer op uitzetting voor Afghanen

Al langere tijd geen zicht meer op uitzetting voor Afghanen

Recentelijk zijn er Tweede Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris. Opvallend is dat de staatssecretaris in haar antwoorden vermeldt dat er in 2020 en 2021 zeker geen Afghanen zijn uitgezet en er ook voor in de nabije toekomst geen uitzettingen naar Afghanistan gepland zullen worden, terwijl er wel degelijk Afghanen vast zaten in vreemdelingendetentie. Vreemdelingendetentie mag immers alleen zolang er ‘zicht is op uitzetting’. Gelet op de berichtgeving dat er al meerdere maanden geen Afghanen meer werden uitgezet en dit ook niet op planning stond, hadden deze mensen niet vast moeten zitten.

Verder maakt demissionair staatssecretaris Broekers-Knol onlangs bekend dat Nederland het komende half jaar geen Afghanen meer uit zal zetten in verband met de verslechterde veiligheidssituatie in Afghanistan. Er zijn dan ook meerdere Afghanen, die in vreemdelingendetentie ingesloten zaten, in vrijheid gesteld.

Het moratorium kwam slechts twee weken nadat Staatssecretaris Broekers-Knol de Europese Commissie juist verzocht om Afghanen te blijven uitzetten, middenin de snelle opmars van de Taliban, die een week later Kabul zouden bereiken. Een groep Nederlandse NGO’s, waaronder wij, Het Meldpunt, VluchtelingenWerk en INLIA, vroegen al in juli om het moratorium.