Op 24 maart 2020 publiceerde de Trouw een artikel over de Egyptische vluchteling Saied Al-Karim die samen met tekenaar en schrijver B. Carrot een stripboek heeft gemaakt. In het artikel wordt de lezer meegenomen in de totstandkoming van het boek.
De negatieve ervaringen die Saied Al-karim heeft gehad in vreemdelingendetentiecentrum Schiphol, heeft hij tot uiting gebracht in een stripboek getiteld ‘Alle dagen ui’. Het boek dient als statement tegen het huidige migratiebeleid en hoopt hierdoor een discussie op gang te brengen. De uiteindelijke wens hierbij is dat de omstandigheden in vreemdelingendetentie worden verbeterd, zodat anderen niet dezelfde negatieve ervaringen als hij hoeft mee te maken.
In het boek wordt visueel weergegeven dat Al-Karim bij binnenkomst op Schiphol werd gestript, gefouilleerd en ondervraagt als een crimineel, en vervolgt met verhalen over zijn ervaringen in vreemdelingendetentie in Schiphol. Er wordt beschreven hoe hij als asielzoeker bijna een jaar heeft vastgezeten in detentie. Dit was een zware en uitzichtloze tijd voor hem. Al-Karim heeft ook regelmatig klachten ingediend tegen het personeel zodra zij de regels overtraden, uit het boek blijkt dat dit hem niet in dank werd afgenomen. Ondanks alle negatieve ervaringen die hij daar heeft meegemaakt bleef hij lachen, niemand kon aan hem zien hoe zwaar hij het had.
Het Meldpunt vindt het bijzonder om te zien hoe iemand zijn negatieve ervaringen met de wereld deelt zo’n creatieve manier! Op 27 april zou de boekpresentatie plaatsvinden in Pakhuis de Zwijger waarvoor het Meldpunt Vreemdelingendetentie tevens in het panel was uitgenodigd. Helaas ging dit evenement vanwege corona niet door.
Op 22 april heeft de NRC ook een artikel over het boek gepubliceerd. Hierin wordt over de isolatie, het geweld en het gebruik van handboeien bij een ziekenhuisbezoek geschreven. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hierop gereageerd en noemt het verhaal “fantasie”. De reactie is onderaan het NRC artikel te lezen. Gerrianne Smits van Dokters van de Wereld en Revijara Oosterhuis van het Meldpunt vreemdelingendetentie hebben daar een gezamenlijke reactie op geschreven.
Reactie van het Meldpunt Vreemdelingendetentie en Dokters van de Wereld op de reactie van het ministerie van Justitie en Veiligheid op “Asielzoeker Saied Al-Karim zat ruim een jaar vast in een detentiecentrum op Schiphol”,
NRC 22-04-2020
Traumatische ervaringen in vreemdelingendetentie berusten niet op fantasie
Het verhaal van Saied Al-Karim waarover het NRC schreef op 22 april is inderdaad uitzonderlijk. Niet eerder publiceerde iemand in boekvorm zijn ervaringen in vreemdelingendetentie.
De ervaringen die hij beschrijft, zijn helaas minder uitzonderlijk. Dit in tegenstelling tot wat het ministerie zegt, die zijn verhaal afdoet als fantasie. Zijn detentieduur was extreem lang, maar hij is niet de enige. In 2018 verbleven 110 mensen langer dan 6 maanden in vreemdelingendetentie. Op Schiphol kan de detentie maximaal 4 weken duren, maar kan worden voortgezet in Detentiecentrum Rotterdam tot maximaal 1,5 jaar.
Vreemdelingendetentie is geen strafmaatregel, het geldt enkel ter afwachting van eventuele uitzetting. Daardoor is het onzeker hoe lang de detentieperiode duurt en wat er daarna gebeurt. Mensen die ons bellen vanuit vreemdelingendetentie vertellen dat dit bijzonder zwaar is. Hoewel vreemdelingendetentie volgens mensenrechtenstandaarden niet in gevangenisachtige omstandigheden zou mogen plaatsvinden, gebeurt dit wel. Voor velen is het geboeide ziekenhuisbezoek vernederend en sommigen zien er om die reden van af. Klagen over de omstandigheden blijkt bijzonder ingewikkeld en levert bovendien nauwelijks resultaat op. De ontreddering als de celdeur op slot gaat zoals geïllustreerd in Alle dagen ui, is helaas dagelijkse kost.
Revijara Oosterhuis, Meldpunt Vreemdelingendetentie en Gerrianne Smits, Dokters van de Wereld