Boodschappen zijn bijna 40% hoger

Boodschappen zijn bijna 40% hoger

Gedetineerden, uit het gehele gevangeniswezen, melden dat producten in de gevangeniswinkels bijna 40 procent hoger zijn dan voorheen. Er is een lijst gemaakt met een vergelijking tussen de prijzen van de oude en nieuwe leverancier. Dat is te lezen in DeBonjo, de bajeskrant. De lijst toont aan dat populaire producten duurder zijn geworden tijdens de overgang naar de nieuwe leverancier. De woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zegt dat de prijsstijging, die de gedetineerden beweren, onjuist is.

In een brief aan de bajeskrant schrijven de gedetineerden dat de prijzen enorm zijn verhoogd voor populaire producten. Minder populaire producten worden goedkoper gemaakt door de DJI om een “redelijke prijswijziging” te kunnen laten zien. De woordvoerder van de DJI zegt dat de beweringen van de gedetineerden niet kloppen, echter wordt dit niet verder toegelicht. Volgens DeBonjo is verder onderzoek naar de prijzen in gevangeniswinkels niet mogelijk, omdat DJI geen prijslijsten deelt. De reden hiervoor is dat  het “commercieel gevoelige informatie zou zijn. DeBonjo stelt zichzelf hierbij de vraag of gevangeniswinkels überhaupt commercieel mogen zijn. 

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie herkent dit probleem maar al te goed. In 2019 ontvingen wij meerdere klachten van ingeslotenen over de hoge prijs van boodschappen in Detentiecentrum Rotterdam (DCR). We maakten een vergelijking tussen de prijzen van boodschappen in DCR en Albert Heijn. Hieruit bleken de boodschappen wel 10% duurder te zijn. Niet enkel de hoge prijs is een probleem, maar ook de slechte kwaliteit van sommige producten. Daarnaast is het aanbod te beperkt. In 2019 stond vis bijvoorbeeld niet op de boodschappenlijst, was het aanbod in groente is beperkt, en was ook het frisdranken/sappen assortiment  onvoldoende. Of dit vandaag nog het geval is, valt nog te onderzoeken.