Eerste keer op bezoek in detentiecentrum Zeist

Eerste keer op bezoek in detentiecentrum Zeist

Op 27 september ben ik als stagiair van Meldpunt Vreemdelingendetentie op bezoek geweest in het detentiecentrum van Zeist. Het was enige tijd geleden dat het Meldpunt een bezoek heeft gebracht aan detentiecentrum Zeist. In Zeist is een gesloten gezinsvoorziening, bedoeld voor gezinnen met minderjarige kinderen en/of alleenstaande minderjarige ongedocumenteerden. Vrouwen verblijven ook in de Gesloten Gezinsvoorziening.

Het detentiecentrum ligt erg afgelegen. Het grijze gebouw werd omringd door hoge ijzeren hekken en het was er akelig stil. Eenmaal binnen bij de bezoekersbalie werd ik ontvangen door de bewakers van het detentiecentrum.

Nadat mijn paspoort gecontroleerd was, werd ik door een van de bewakers opgehaald om naar het juiste gebouw te lopen. Er is in het complex namelijk één hoofdgebouw waar je binnenkomt. Op de locatie is een gesloten gezinsvoorziening, een cellencomplex van een penitentiaire inrichting en meerdere andere zalen. Ik liep met de bewaker naar een van de gebouwen waar vrouwen, zoals degene waar ik op bezoek ging, in verblijven.

In dit gebouw voelde ik meteen een andere sfeer; kalm, rustig en ook ietsjes gezelliger. Hier en daar waren gekleurde bankjes met tijdschriften ernaast. Wat mij direct opviel, was dat de bewakers en overige personeelsleden niet in hun uniform liepen, maar juist in hun alledaagse kleding. Ook waren er kinderhoekjes met speelgoed te zien. Het negatieve gevoel wat ik aan het begin had, was door dit gebouw een stuk minder geworden. De bezoekruimte zelf was veel ruimer opgezet dan die in het detentiecentrum van Rotterdam. Het is een open ruimte, zonder scheidingsmuur tussen bezoeker en ingeslotene.

Na afloop van het bezoek moest ik weer even wachten totdat een bewaker mij kwam ophalen om vervolgens naar het hoofdgebouw terug te keren. Terwijl ik aan het wachten was, zag ik door de grote ramen een soort speeltuin. Ik zag een heuvel bedekt met gras en klimtoestellen. Het zag er vrij nieuw en onderhouden uit.

Het is opmerkelijk dat de situatie binnen de muren van de Gesloten Gezinsvoorziening in Zeist zo erg verschilt van het Detentiecentrum Rotterdam. Een gelijke behandeling en omgeving van iedere ongedocumenteerde in detentie zou vanzelfsprekend moeten zijn. Dit is waarom wij pleiten voor verbeterde en gelijkaardige omstandigheden in Detentiecentrum Rotterdam.