Geen vlucht zonder test

Geen vlucht zonder test

NOS nieuws meldt dat uitzettingen vaker worden geannuleerd, omdat ongedocumenteerden weigeren een coronatest af te laten nemen. Dit is gebleken uit cijfers die de Telegraaf heeft opgevraagd. De meeste landen waartoe mensen worden uitgezet vragen een negatief coronabewijs. Zonder een negatieve test kunnen zij het land niet binnen. Het Meldpunt merkt ook in gesprekken met ingeslotenen dat zij vaker weigeren mee te werken aan de coronamaatregelen.

 

Uit de cijfers van het ministerie van Justitie blijkt dat er ruim 940 gevallen zijn die werden geannuleerd, omdat betrokkenen niet meewerkten aan coronatesten. Uitzettingen gaan meestal niet door om verschillende redenen, zoals een nieuw beroep of foute reisdocumenten. Maar op dit moment is het niet laten afnemen van een coronatest de belangrijkste reden dat uitzettingen niet doorgaan.

 

Ongedocumenteerden zijn niet verplicht om mee te werken aan coronatesten. Op dit moment zijn Kamerleden een oplossing aan het zoeken hiervoor. Wij merken echter dat DT&V niet geschuwd wordt door risico’s van het coronavirus en dat uitzettingen alsnog doorgaan zonder coronatesten.