Mensenrechtenschendingen en gezondheidsschade in vreemdelingendetentie

Mensenrechtenschendingen en gezondheidsschade in vreemdelingendetentie

”Het is schokkend hoeveel woede, wanhoop en verlamming vreemdelingendetentie teweegbrengt.”

Thirza Kunnen van het Meldpunt Vreemdelingendetentie schreef samen met Jeroen Knevel, docent en onderzoeker op de Hogeschool Utrecht, een opinie artikel voor het Vakblad Sociaal Werk. Zij schetsen de mensenrechtenschendingen in de Nederlandse vreemdelingendetentiecentra en de gezondheidsschade die vreemdelingendetentie teweegbrengt. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt met isolatierichtlijnen in de GGZ en gezondheidsschade door opsluiting in reguliere gevangenissen. ”Met regelmaat ontvangt het MV meldingen over suïcidepogingen, automutilatie of over mensen die scheermesjes slikken. Zo ver gaat de wanhoop. De maatregel die volgt op zulke uitingen? Isolatie. De schade die isolatiemaatregelen hebben op mensen is divers: het kan leiden tot onbeheersbare woede, depressie, automutilatie, psychoses en suïcidaliteit.”

Tot slot benadrukken de auteurs het politiserende karakter van sociaal werk. Onderdeel hiervan is het pleiten voor menswaardig beleid, misstanden signaleren die mensen belemmeren om tot hun recht te komen en een stem geven aan slachtoffers van onrechtvaardige praktijken. Dit zijn dingen waar Meldpunt Vreemdelingendetentie zich voor in wil zetten.

Het volledige artikel is te lezen in Vakblad Sociaal Werk. Op dit moment moet je nog betalen voor toegang maar over een tijdje zal het openbaar zijn.