Nog steeds geen handzeep ondanks besmettingen in het Detentiecentrum Rotterdam

Nog steeds geen handzeep ondanks besmettingen in het Detentiecentrum Rotterdam

Door de coronacrisis is het Meldpunt erachter gekomen dat er in Detentiecentrum Rotterdam (DCR) standaard geen handzeep beschikbaar wordt gesteld voor de mensen. Na een toiletbezoek kunnen mensen hun handen dus niet wassen met handzeep. Aangezien een goede hygiëne een basisbehoefte is vinden wij het dan ook onbegrijpelijk dat er niet voor zeep wordt gezorgd. Het Meldpunt heeft hierover dan ook geklaagd bij de Commissie van Toezicht (CvT).

In een uitspraak van 17 juli 2020 heeft de Commissie van Toezicht besloten dat de directie van het Detentiecentrum Rotterdam voor handzeep zou moeten zorgen. Zeep is juist nu, tijdens de coronacrisis, extra belangrijk om mensen te kunnen beschermen tegen het coronavirus. Gedurende de crisis zaten ingeslotenen tot 21 uur lang op hun gedeelde cel en was er dus geen zeep voorhanden om hun handen mee te wassen, omdat DCR blijkbaar weigert zeep beschikbaar te stellen. Het hele land wordt daarentegen opgeroepen om zoveel mogelijk de handen te wassen en wordt daarnaast ook voorzien van desinfecterende middelen.

Op 4 augustus 2020 ontvingen ingeslotenen een brief waarin bekend werd gemaakt dat er twee mensen binnen DCR besmet zijn geraakt met COVID-19. Hiervoor was het Meldpunt al bang. Het is daarom extra teleurstellend en kwalijk dat er, eind augustus, nog steeds geen handzeep beschikbaar is. Het Meldpunt heeft in reactie op het feit van besmettingen binnen DCR aanvullende stukken geschreven en ingediend bij de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming en daarnaast het nieuws via sociale media naar buiten gebracht. Wij hopen hiermee te bereiken dat het detentiecentrum de uitspraak van de Commissie niet langer negeert en zo snel mogelijk wel handzeep beschikbaar gaat stellen om verdere besmettingen te voorkomen.