Ongehoord onrecht: advocaten bundelen schrijnende verhalen die ons bekend voorkomen

Ongehoord onrecht: advocaten bundelen schrijnende verhalen die ons bekend voorkomen

De afgelopen maand hebben de Specialistenvereniging Migratierecht Advocaten (SVMA) en de Vereniging Asieladvocaten en juristen Nederland (VAJN) de bundel ‘Ongehoord. Onrecht in het Vreemdelingenrecht’ uitgebracht. Deze bundel is een verzameling van verhalen over onrecht binnen het vreemdelingenrecht, waaronder de gevolgen van bureaucratisch handelen door de IND.

Helaas zijn een aantal verhalen in het net verschenen boek maar al te herkenbaar voor ons, zoals minderjarigen die als meerderjarig bekend staan in de Europese systemen en dat met geen mogelijkheid meer kunnen corrigeren. Zij komen vervolgens in vreemdelingendetentie terecht in afwachting van hun uitzetting naar een ander Europees land, of het veronderstelde land van herkomst. Wij hadden tot voor kort contact met iemand in zo’n situatie die maandenlang vast heeft gezeten.

Een ander herkenbaar verhaal is dat onder de titel ‘geboren Hagenees’: iemand die gewoon in Nederland is geboren maar die misstappen beging in zijn verleden, daarvoor al een straf heeft ondergaan maar dan toch te maken krijgt met de onredelijk harde en excessief formalistische hand van de Nederlandse staat. Uitzetting is in de praktijk niet mogelijk maar is toch waar de overheid vol op inzet, weg van zijn familie en alle positieve dingen die hij inmiddels heeft opgebouwd.

Download de bundel op de site van het VAJN.