Podcast de Prisonshow met het Meldpunt Vreemdelingendetentie

Podcast de Prisonshow met het Meldpunt Vreemdelingendetentie

Deze maand heeft Meldpunt Vreemdelingendetentie het genoegen gehad om deel te nemen aan de podcast “de Prisonshow”. In aflevering 118 schetst  Revijara Oosterhuis, coördinator van het Meldpunt Vreemdelingendetentie, wat vreemdelingendetentie is en op welke manier dit in Nederland wordt georganiseerd. Ze vertelt verhalen en ervaringen van ingeslotenen die we door de jaren heen hebben gehoord van hen. Daarnaast legt ze ook uit wat het Meldpunt Vreemdelingendetentie is, wat wij doen voor ingeslotenen, en wat luisteraars ook kunnen doen.

Revijara  begint de podcast door te stellen dat je er niet voor kiest waar je geboren wordt, maar als je hier iets aan wilt veranderen, dit veel impact kan hebben op je leven. Daarna wordt een klein overzicht gegeven van de ontwikkeling van vreemdelingenbewaring in Nederland. Sinds de jaren 80 plaatst Nederland ongedocumenteerden in bewaring voorafgaand aan hun uitzetting en in de jaren 90 werd het eerste officiële detentiecentrum gebouwd. Daarnaast wordt er gepraat over het gebrek aan een zinvolle dagbesteding, die overigens wel in strafdetentie wordt aangeboden. Het nieuwe wetsvoorstel en het steeds vaker plaatsen van personen in isolatie komen ook aan bod.

Prisonshow is een podcast van Frans Douw en Edwin Kleis. De podcast gaat over detentie, justitie, straf, herstel en terugkeer naar de maatschappij. Douw en Kleis gaan in gesprek met (ex-)gedetineerden, familie, slachtoffers of nabestaanden en verschillende professionals uit de praktijk. Prisonshow brengt elke vrijdag een nieuwe aflevering uit. Wij wensen jullie alvast veel luisterplezier!