Opnieuw zittingen via Skype

Opnieuw zittingen via Skype

Deze maand heeft het Meldpunt een klager vertegenwoordigd bij twee beklagzittingen. Door de coronamaatregelen vonden de zittingen weer plaats via Skype. Dit verliep echter niet vlot. Gedurende de uitbraak van de corona-crisis in 2020 hebben wij al eerder zittingen gehad via Skype. We waren toen blij dat de zittingen konden doorgaan ondanks de situatie, maar we ervaarden toch enkele problemen. Zo kon een ingeslotene destijds bijvoorbeeld niet de skyperuimte in, en zat hij bovendien naast de directie.

Deze keren verliep het echter anders, omdat de klager al was uitgezet en de beklagzitting volgde vanuit het buitenland. Via Skype kon hij gelukkig wel de beklagzitting bijwonen. De beklagzitting verliep helaas moeizaam. Het lukte klager niet om online deel te nemen. Uiteindelijk hebben we hem kunnen bellen en kon hij via de luidspreker de zitting volgen. Daarnaast viel de verbinding tijdens de zitting regelmatig weg.

Bij de tweede zitting had de CvT een technische storing, waardoor zowel wij, als klager, niet in de skyperuimte konden komen. De oplossing hiervoor was dat het Meldpunt zou bellen met de CvT en via de luidspreker de belangen zou behartigen van klager. Dit zou betekenen dat klager de zitting niet kon volgen. Het Meldpunt Vreemdelingendetentie vindt het belangrijk dat klager aanwezig kan zijn, omdat de beklagzitting hét moment is waarop klager zijn ervaring kan delen. Wij hebben ervoor gekozen om de beklagzitting niet te laten plaatsnemen en hebben de CvT gevraagd de zitting te verplaatsen.

Hoewel het dus voordelig kan zijn om beklagzittingen te houden via Skype voor personen die al zijn uitgezet, blijkt deze manier toch niet altijd doeltreffend. In verband met de coronamaatregelen snappen wij dat zittingen online worden gehouden. Toch hopen wij dat zittingen vaker via de normale weg kunnen verlopen, zodat beklagzittingen vlotter kunnen verlopen.