Ongedocumenteerden moeten verplicht testen

Ongedocumenteerden moeten verplicht testen

Mensen zonder verblijfsvergunning waren niet verplicht om mee te werken aan coronatesten. Op 30 november stemde de Tweede Kamer dat ongedocumenteerden voortaan wel kunnen worden verplicht om een coronatest af te laten nemen voorafgaand aan een uitzetting. Wij merken echter dat de gehele pandemie uitzettingen alsnog door zijn gegaan zonder coronatesten, het Meldpunt Vreemdelingendetentie heeft verschillende personen gesproken die werden uitgezet zonder een negatief testbewijs of vaccinatiebewijs.


Figuur 1: Aangenomen motie voor onvrijwillige coronatest

Uit de cijfers van het ministerie van Justitie, die de Telegraaf heeft opgevraagd, blijkt dat er ruim 1.050 vluchten zijn die werden geannuleerd, omdat betrokkenen niet meewerkten aan coronatesten. Dit is gebleken uit een brief die Broekers-Knol aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De meeste landen waartoe mensen worden uitgezet vragen een negatief coronabewijs en/of een vaccinatiebewijs. Zonder een negatieve test zouden zij het land niet binnen kunnen komen. De NOS heeft er ook een artikel over geschreven. Daarnaast zijn vanaf midden maart 2021 ongeveer 270 bewaringen opgeheven, omdat niet meegewerkt werd aan het afnemen van een coronatest en uitzetting dus niet meer mogelijk was.  Uitzettingen gaan meestal niet door om verschillende redenen, zoals nieuwe ontwikkelingen in de verblijfsprocedure of foute reisdocumenten. Uit de cijfers van de DT&V blijkt ook dat tot oktober slechts 39% van de geboekte vluchten dit jaar zijn doorgegaan, in eerdere jaren ging het om 48% (2019 en 2021) en 51% (2018). Maar volgens het Ministerie is op dit moment het niet laten afnemen van een coronatest de belangrijkste reden dat uitzettingen niet doorgaan.

Wij vragen ons af of het dan wel juist is om geannuleerde vluchten te wijten aan ongedocumenteerden die zich niet willen laten testen en hen vanaf nu te verplichten dit wel te doen. De coronapandemie heeft een enorme impact gehad op internationale reizen van iedereen. Het gedwongen afnemen van een coronatest is een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit en bovendien moeilijk uitvoerbaar bij aanhoudende weigering.