Te weinig verschil tussen strafrechtelijke- en vreemdelingendetentie

Te weinig verschil tussen strafrechtelijke- en vreemdelingendetentie

Rechtbank Den Haag oordeelt dat vreemdelingendetentie niet in hetzelfde gebouw als strafdetentie mag. Dit is terug te zien in een uitspraak van 25 maart 2022.

Het Europese Hof vindt dat als ingeslotenen van vreemdelingendetentie en strafdetentie in hetzelfde gebouw zitten, maar gescheiden van elkaar, er onvoldoende onderscheid wordt gemaakt tussen de twee vormen van detentie. In detentiecentrum Rotterdam zitten ingeslotenen in vreemdelingendetentie, maar er zijn ook een aantal afdelingen voor een Huis van Bewaring, een vorm van strafdetentie. In het Huis van Bewaring zitten geen mensen zonder verblijfsvergunning. Voor beide vreemdelingendetentie en strafdetentie wordt hetzelfde personeel ingezet. Hoewel zowel strafrechtelijke detentie als vreemdelingendetentie op dit moment allebei vallen onder hetzelfde regime, de Penitentiaire Beginselenwet, dienen ingeslotenen van vreemdelingendetentie zoveel mogelijk vrijheden te krijgen. Het doel van vreemdelingendetentie is om de ingeslotenen beschikbaar te houden voor uitzetting, het is niet bedoeld als straf en er moet dus een duidelijk verschil zijn tussen strafdetentie en vreemdelingendetentie. Dit verschil is volgens de rechtbank op dit moment onvoldoende aanwezig.

Het Meldpunt Vreemdelingendetentie is blij met het oordeel van de rechtbank en hopen dit ook aan de regering aantoont dat vreemdelingendetentie toe is aan een minder gevangenisachtige setting.